Vitalni & VITKI

vitki-logo-animacija

Deset razloga da jedete godži beri

Fotografija: pixabay.com

Godži beri, superhrana koja je sve popularnija kod nas, mora da bude prisutna na vašem jelovniku. Njegova konzumacija donosi mnoge koristi. Evo koje su to koristi:

Bolje varenje. Voće pogoduje proizvodnji digestivnih bakterija i probiotika u digestivnom traktu. U kombinaciji sa prirodnim vlaknima i polisaharidima, stimuliše varenje i poboljšava opšte stanje želuca.

Oporavak mišića nakon treninga. Za ovo svojstvo godži berija zaslužan je visoki nivo proteina i aminokiselina u njemu. Oni stimulišu rast mišića i ublažavaju bol u mišićima.

Olakšava stres. Konzumacija godži berija minimizira nivoe kortizola koje telo proizvodi pod stresom i napetošću. Tako obnavlja telo i duh od posledica stresa i smiruje nervni sistem.

Proteini i aminokiseline. Voće se smatra jednim od voća sa najvećim sadržajem biljnih proteina. 16% njegove težine je protein. Sadrži 18 različitih vrsta aminokiselina koje su vitalne za telo.

Zdrave oči. Godži beri ima visoke doze vitamina A, koji je poznat kao vitamin za zdravlje očiju.

Fotografija: pixabay.com

Sprečava rak. U voću ima mnogo vitamina i antioksidanata koji se uspešno bore protiv pojave ćelija raka. Uništavaju slobodne radikale u krvi, čime se telo čisti od nakupljenih toksina i štetnih materija.

Poboljšava san. Pokazalo se da redovna konzumacija godži berija poboljšava kvalitet sna.

Smanjuje “loš” holesterol. Osim što reguliše loš holesterol, godži beri štiti od srčanih oboljenja.

Poboljšava rad imunog sistema. Male bobice godži berija su bogate vitaminom C i cinkom, koji su poznati po svojstvima koja stimulišu imunitet. Oni štite od bolesti i brže obnavljaju organizam, posebno nakon upale ili bolesti. Na taj način poboljšavaju imunološku zaštitu.

Usporava starenje. Plod sadrži 21 vredan mineral i razne antioksidante. Ova neverovatna ravnoteža dokazano produžava život. Redovan unos godži berija smanjuje pojavu bora i značajno usporava proces starenja.

Takođe pročitajte za šta je dobar godži beri i kako da napravite čaj od godži berija.

Prijalo bi mi da podelite prijateljima: